## Key Stage 2 SAT questions

We roll on with the next two questions taken from the Paper A 2010 SATs. These two questions involve fractions and perimeter.

20.  5/8                                      One mark for this question.

Unambiguous indications will also be accepted as correct eg a tick next to 5/8.

Suggested method:

The standard recommended way to do this question might be to convert them all so that they all have the same common denominator. In this case it would be quite time consuming and a little further investigative work might prove to be easier.

Firstly the answer has to be greater than a half. For a fraction to be more than a half the top number (numerator) has to be more than half of the bottom number (denominator). Looking at each fraction in turn this counts out 2/5, 1/3 and 3/6 so a faint line can be put through these. That just leaves 7/8 and 5/8.

Now, 3/4 is equivalent to 6/8 (multiply numerator and denominator by 2) so the answer has to be 5/8.

21. 18 cm
2 marks for a correct answer.

If the answer is not correct a mark can be awarded for working out that shows an understanding of the process. (eg 50 ÷ 2 = 25. 25 – 7 = ‘wrong answer’.)

Suggested method:
The perimeter of a shape is made up of the length (twice) and the width (twice). Probably the easiest way to do this question is to divide 50 cm by 2. This will give the total of the length and the width.

50 cm ÷ 2 = 25 cm.
The width is 7 cm so the length must be 25 cm – 7 cm = 18 cm

Another way could be:
to double the width: 7cm x 2 = 14 cm.
Take 14 cm from 50 cm = 36 cm
Divide 36 cm by 2 = 18 cm.

Questions 20 and 21 Maths Paper A 2010

Questions 20 and 21 answers and suggested method

## Question 19 from SATS Paper A 2010

Dotty paper and right angles are a favourite with the SAT paper writers, but they never make it quite straightforward, as the right angle to be found or drawn is never along horizontal or vertical lines.

There are just two possible answers to this. Either answer will gain one mark.
Slight inaccuracies in drawing are allowed. This means within a radius of 2mm of the correct point.

Some children will instantly see where the right angle will be, but there are several ways to make it easier.
One way is simply to turn the paper so that the line AB is running horizontally in front of you. This makes it easier to perceive a right angle.
Another approach is to use a right angle, such as the corner of a piece of paper and slide one edge of the paper along the line AB, with the corner at A and then mark where the other edge crosses a dot.
Don’t forget that a ruler must be used.
Why not visit ks2-maths-sats.co.uk for free SATs papers and a great SAT revision programme?

Question 19 from SATS Paper A 2010

Question 19 answer and suggested methods

## Maths SAT Paper A 2010: Questions 17 and 18

Question 17 of the Maths SAT Paper A 2010 asks for three different numbers that add up to 40. Each number is less than 20 and each number is even.Surprisingly there are only four possible answers:
18 + 16 + 6
18 + 14 + 8
18 + 12 + 10
16 + 14 + 10
One mark given for any of these. The numbers can be given in any order.
Suggested method:
There are two key points here: firstly each even number is below 20 and secondly all the numbers are different.
I approached this by thinking what was the first even number below 20, which of course is 18. I took 18 from 40, leaving 22. I then thought of two even numbers that made 22. (20 and 18 had already gone) so 16 and 6 would be fine.

Question 18 is all about negative numbers and counting back in steps of 125.

Subtracting 125 from 50 is tricky and best done making notes rather than trying to write a standard subtraction method out. The best way is to subtract 50 taking the number to zero. Work out that 75 more needs to be subtracted, making -75.
Subtracting another 125 is easier now that both numbers are negative. Mentally adding 75 and 125 will give 200 so the same process with negative numbers will give -200.
Children find negative numbers quite tricky and this is a question which many will get wrong.

Questions 17 and 18 from SATs Paper A 2010

Questions 17 and 18 answers and suggested methods.

## KS2 Maths Paper 2010: Questions 16

Symmetry is a favourite topic for the SAT papers and this is a typical question. Four patterns of shapes are given and if a shape has symmetry mark it with a tick, if not, mark it with a cross. A maximum of 2 marks if all patterns of shapes are marked correctly. Interestingly, although it states that a tick or a cross must be used, other options will gain the marks.

Two marks are also given if:
a. If two correct are ticked and incorrect two are not marked at all.
b. If correct lines of symmetry are drawn and the other two shapes left blank.
c. If other alternative and unambiguous signs are given eg Y and N.

One mark is given if three of the four diagrams are ticked or crossed correctly.

Suggested method:
Children are usually given a small mirror to help with symmetry questions. The mirror can be placed along potential lines of symmetry and look from either side. If it is symmetrical the shape will look like the original.
Without a mirror, it is a little trickier. Probably the best way is to draw a potential line of symmetry on the shape and imagine what it would be like if folded along the line. If one half would fit exactly over the other it is symmetrical.

Question 16 from SATs Paper A 2010

Question 16 answers and suggested method

## KS2 Maths Paper 2010: Questions 14 and 15

Suddenly the questions become harder as questions 14 and 15 require a little more thought before trying to answer them.
With question 14 a knowledge of what happens when a number is multiplied by a half will give a clue that the most obvious answer involves using the only card without a half on (the 2) as the one outside the brackets. This means that the cards inside the bracket must add up to 5 and is just a matter of finding a pair which add up to 5.

This also assumes a knowledge that the addition inside the brackets is carried out before the multuplication.

The second correct answer given on the SATs answer booklet is much harder to work out and it would require a knowledge that ten divided by two and a half is 4 and then finding two cards that add up to 4.

Another alternative approach is to convert the fractions into decimals and this does make the multiplication easier. Interestingly a correct decimal answer is accepted for the full mark.
Question 15 is worth two marks.
If the answer is incorrect but appropriate working out has been shown, then one mark can be given.

An iced cake costs 10p more than a plain cake.

Sarah bought two of each cake.

They cost £1 altogether.

What is the cost of an iced cake?

There are several ways of looking at this. I would halve £1 to get 50p and then work out in my head two prices 10p apart that make 50p:  ie 30p and 20p.

But the SAT testers are thinking about written evidence, so another way is to say that if two of each cake cost £1 then one of each cake would cost 50p.  As the iced cake is 10p more expensive, take 10p from 50p which is 40p. Divide 40p by 2 is 20p. As the iced cake is 10p more add 10p to 20p which is 30p.
£1 ÷ 2 = 50p;         50p – 10p = 40p;        40p ÷ 2 = 20p;           20p + 10p = 30p
Another working out, using different thought processes might show:
10p x 2 = 20p;     £1 – 20p = 80p     80p ÷ 4 = 20p    20p + 10p = 30p
It must be noted here that that many children will do this more as a trial and error process and find an answer without any working out shown.

Questions 14 and 15 from SATs Paper A 2010

Questions 14 and 15 answers and suggested methods

## KS2 Maths Paper 2010 Question 13

This is question 13 from the 2010 SAT Paper A.

It is a nice little question to pick up two valuable marks, especially if near the level 3/4 or 4/5 boundaries, but one again, more than one calculation has to be made to reach the correct answer.

The first thing to do is work out that two of the lighter grey rectangles will total 40 cm. Then subtract 40 cm from 45 cm, leaving 5 cm which is the answer to 13a.

The second part can be worked out in several ways, including:

1. Subtract 5 cm from 20 cm, leaving 15 cm. (Here is the reason for the optional mark if the answer is incorrect as it shows an understanding of the problem.)
2. Work out that 3 of the light grey rectangles will total 60 cm. Subtract 45 cm from 60 cm which gives 15 cm.

One mark is awarded for the correct answer to 13a.
One mark is awarded to the correct answer to 13b.

Question 13 from SATs Paper A 2010

Question 13 answers and suggested method

## KS2 Maths Paper 2010 Question 12

This is a typical SAT question, which many children fail to get correct. The main reason for this is that it is in three parts and many children cannot progress through a step by step approach, wanting to find the answer in one easy move. The second reason is that it involves dividing by a decimal fraction at the end.

The question asks how many times Liam goes on the Rollercoaster, with each ride costing £1.50.

Begin by finding how much two goes on the big wheel costs as this will show how much he has spent before going on the Rollercoaster.

That’s 2 x £2.50 which is £5.

Now to find how much he has left to spend. Subtract the £5 from the total spent.
That’s £14 – £5 = £9
Then work out how many times Liam could go on the Rollercoaster with £9. Probably the easiest way to do this is to work out that two rides would cost £3, so 6 rides would cost £9. Now, whilst the calculation might have been done mentally it is important to write down what was done.

Two marks for a correct answer, but one mark can be given if the correct method is shown.

Question 12 from SATS Paper A 2010

Question 12 answer and suggested method.

## KS2 Maths Paper 2010 Questions 10 and 11

Carroll diagrams are a favourite with the SAT paper writers and it is no surprise to find one in the 2010 SAT paper 1. There is nothing tricky about this and the best approach is to take each number in turn, look at its properties and decide where it should go.
Look at 25. Is it odd? Yes, so it must go in the first column. Is it a 3-digit number or not a 3-digit number? It is a 2-digit number so it will go in the second row. Continue with the other numbers in turn.

Two marks are given for a completely correct answer and one mark can be gained if only one number is placed incorrectly, or is missing.

For question 11 I would recommend writing this out as a multiplication in the standard way. Watch out for children who forget to write the answer in the box after completing the calculation, although they should still be awarded the mark, if the marker follows the guidelines.

Questions 10 and 11 from 2010 Paper A

Questions 10 and 11 from 2010 Paper A answers

## KS2 Maths 2010 Paper A Questions 9

Question 9, which is worth one mark for a correct answer, is much more of a level 4 question for several reasons.
It is a less straightforward question to answer as it is not immediately obvious what has to be done by just glancing at it. A further complication is that more information is given outside of the contents page, i.e. that Deep Water finishes on page 68. Some children will miss this fact and be confused as to how to work the answer out.
The most obvious way to do this is to treat it as a series of subtraction calculations;
Rocket Ship: 17 – 5 = 12
Night Journey: 25 – 17 = 8
Secret Palace: 41 – 25 = 16
Jack: 59 – 41 = 18
Deep Water: 68 – 59 = 9
Counting on is one way of doing this mentally and you may well see children using their fingers to count on whilst working this out.

Question 9 from SATs test 2010 Paper A

## KS2 Maths 2010 Paper A Questions 7 and 8

Two more questions from the KS2 Maths 2010 Paper A, with answers and suggested method of answering.

The first question is a straightforward subtraction calculation. It is worth one mark and no extra marks are given for showing the working out. There are several ways of doing this: I would do it mentally by adding on from 192 to 200, which is 8.

Then going from 200 to 336 is 136.

Finally adding the 8 to the 136 making 144.

Of course, it can be done using the standard written subtraction method, or any other way that the child feels confident with.

The second question is just as straightforward.Hexagons are 6 sided shapes, but do not need to have all the sides the same length; pentagons are 5 sided shapes. Only one mark for each question and all the shapes need to be identified to gain the mark ie B and F for 8a. and C, D and G for 8b.

Questions 7 and 8 Paper A 2010

Questions 7 and 8 Paper A answers